Argentina og Uruguay med Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen

9.-19. februar

Historie – kultur – folkeliv - “det gode liv”

Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen tek oss med til Evita Peron sitt heimland på denne eksotiske turen til hovudstaden i Argentina, med ein liten smakebit av nabolandet Uruguay. Den pulserande metropolen Buenos Aires med sine mange ansikt skal utforskast. Vi skal oppleve dei ulike bydelane, frå fattige men fargerike La Boca, til det pulserande og levande Palermo, det hippe og tradisjonelle San Telmo til Paris-liknande Recoleta der vi skal bu. Tangoshow, med tilhøyrande kurs for dei som ynskjer det, er obligatorisk, likeså besøk på Evita-museet.

Vi utforskar pampasen og besøkjer ein storgard på der med den verdskjende grillmaten frå Argentina på fatet, og smakar på den berømte argentinske raudvinen medan gauchoane held rideshow for oss. Utflukt til landsbyen El Tigre ved elva Parana gjev oss vakre naturopplevingar. Det vert også tid til ein båttur på Rio de la Plata over til Uruguay og byen Colonia del Sacramento som er oppført på Unesco si verdsarvliste. Her vandrar vi blant staselege bygningar frå kolonitida, med innlagt vinsmaking frå ein lokal bodega. Eva Bratholm er med oss på heile turen, med seg har ho ektemannen Joar Hoel Larsen som har lang fartstid som korrespondent i Sør-Amerika. Han og Eva deler sin lidenskap for, og sin kunnskap om, dette kontinentet med oss.

Status:
Fullt

Dagsprogram

Atterhald om endringar

Søndag 9.2 og mandag 10.2  - Oslo - Buenos Aires
Avreise frå Gardermoen om ettermiddagen via Frankfurt. Vi landar i Buenos Aires neste morgon til sol og sommar, og på veg til hotellet vårt får vi ein sightseeing i millionbyen Buenos Aires med tid til lunsj. Vi skal besøke Maiplassen og det rosa presidentpalasset, der Evita Peron held sine taler frå balkongen til sine trufaste tilhengarar blant landet sine fattige. Vi ser så på den vakre katedralen ved torget, det gamle spanske rådhuset, obelisken som er vorten kjend som symbolet på Buenos Aires, den berømte operaen Teatro Colòn og mange andre kjende bygningar og landemerke i denne mangfaldige metropolen.

Etter innsjekking på hotellet vårt i Recoleta vert det tid til å slappe av før vi møtast til velkomstmøte med Eva Bratholm og Joar Hoel Larsen. Felles velkomstmiddag etter møtet.
(L, M) 
 

Tirsdag 11.2 - Buenos Aires; byvandring i La Boca og San Telmo
Frukost og morgonmøte med Eva og Joar der vi skal få ein gjennomgang av byen si historie og den kulturelle bakgrunnen. Vi skal så utforske ulike delar av Buenos Aires, hovudstaden i Argentina og den største byen i landet. Den ligg ved den breie elva Rio de la Plata, også kalla «Sølvelva», på Atlanterhavskysten. Elva er grensa mellom Argentina og Uruguay. Buenos Aires har rykte på seg for å vere den rikaste og mest europeiske byen i Sør-Amerika, dette ser vi att i både arkitektur, kultur og strukturen på byen. Her er det breie avenyar og store parkar. Ettersom dette også er landet si største hamn vert innbyggarane kalla porteños, som betyr «folk frå hamna». Både byen og landet er dominert av spansktalande befolkning, ettersom det var spanjolane som koloniserte landet.

Guiden vår tek oss med til den fattige, men fargerike, bydelen La Boca, som på mange måtar er sett på som tangoens fødestad. Vi går til fots gjennom nokre av gatene i denne erke-argentinske bydelen og opplever dei fargerike små husa, gateartistar, musikantar og spontan tango i gatene. Her ligg La Bombonera som er Boca Juniors, klubben til Diego Maradona, sin stadion og vi tar også med denne på vandringa vår.

Vi fortset så til gamlebyen San Telmo som er godt bevart frå kolonitida. Her levde velståande argentinarar saman med fattige innvandrarfamiliar frå Italia og heile Europa, som kom hit på 1900-talet. Her finn vi mange gamle vakre hus og brusteinsgater, mange gamle kyrkjer, museum, antikvitetsbutikkar og bokhandlar. Kvar søndag vert det arrangert ei antikvitetsmesse (eller loppemarknad om du vil) i hjertet av bydelen, Plaza Dorrego. Her vert det tid til å ete lunsj medan vi utforskar bydelen, og det er mogleg å besøkje både museum og kyrkjer i løpet av denne ettermiddagen. Middag på hotellet eller ein hyggeleg restaurant i nærleiken av hotellet, gjerne saman med reiseleiar for dei som ynskjer det.
(F, L)
 

Onsdag 12.2 - I fotefara til Evita Peron; Palermo og Recoleta
Denne dagen skal vi gå i fotefara til Evita Peron. Etter frukost og morgonmøte der Eva og Joar fortel om Argentinas politiske historie og Evita Peron dreg vi til Palermo, eit av byens beste strøk med eit namn som stammar frå dei mange italienske innvandrarane til Buenos Aires. Her ligger det største grøntarealet i byen, Parque Tres de Febrero (3. februar-parken), som har ein stor kunstig innsjø, idylliske turstiar og rosehage som gjer dette til eit av dei vakraste områda i byen. Her ligg også Evita Peron museet som vi skal besøkje.

Etter lunsj på eiga hand dreg vi attende til Recoleta, bydelen vi bur i.  Her finn ein mange galleri og restaurantar i nabolaget. Midtpunktet i bydelen er det store torget framfor inngangen til kyrkjegarden, med den flotte Basilica Nuestra Señora del Pilar like ved. På kyrkjegarden ligg legendariske Evita, Eva Peron, gravlagd i eit mausoleum av granitt, marmor og bronse.

Ettermiddagen på eiga hand i Recoleta, middag på hotellet eller ein hyggeleg restaurant i nærleiken av hotellet, gjerne saman med reiseleiar for dei som ynskjer det.
(F)
 
Torsdag 13.2 - Utflukt med grillfest, vinsmaking og Gaucho-show på pampasen 
Etter frukost dreg vi på utflukt til den argentinske pampasen, eit slettelandskap og jordbruksområde som strekkjer seg i ein radius av nesten 100 mil frå Buenos Aires. Dette området har gjennom hundrevis av år vore heimstad for dei legendariske argentinske cowboyane, såkalla gauchoar. Med den frodige jorda og pampas-kveget, som endar opp som nokre av verdas møyraste biffar, er pampasen nerven i den argentinske økonomien. Vi går i fotefara til gauchoane når vi skal besøkje ein estancia, som er ein stor argentinsk ranch. Vi får sjå korleis gauchoane lever og arbeider, gauchoutrustning og hestane dei rir på. Vi får servert ein tradisjonell asado-lunsj med lekkert grilla kjøt og empanadas – små halvmåneforma fylte brød. På estanciaen nyt vi også eit folkloreshow med tradisjonell argentinsk musikk og dans, og vi får ei rideoppvising av garden sine gauchoar. Det vert også vinsmaking med vinar frå dei tre vinproduserande regionane i Argentina.  Retur til Buenos Aires om ettermiddagen.
(F, L)
 

Fredag 14.2 - Tangokurs og -show i San Telmo
Vi slappar av på hotellet og har føremiddagen fri til shopping eller byvandring i Recoleta eller Palermo, der du også finn eit av byens største shoppingsenter.

Etter lunsj skal vi attende til bydelen San Telmo. Her skal vi besøkje ein koseleg gammal vinkjellar der vi får møte ein sommelier som presenterer oss for eit utval av dei fantastiske vinane Argentina produserer. Vi dreg så til ein tradisjonell tangoklubb med tango-orkester som spelar live. Her skal vi også ete middag, og vi får ein tangoleksjon undervegs.
(F, M)
 

Lørdag 15.2 - Utflukt til El Tigre og elvedeltaet Paranà
Etter frukost og morgonmøte med Eva og Joar dreg vi til landsbyen El Tigre og elvedeltaet ved elva Paranà. Etter bussturen skal vi ut i katamaran og oppleve dei vakre kanalane ved Paraná elven. Dette er ei flott naturoppleving, og vi får med oss livet i elvedeltaet og dei spesielle husa som er bygd på dusinvis av øyer i deltaet. Det er eit fantastisk dyreliv, og området er kjend for sine gode forhold for fuglekikkarar.

Vi et lunsj i byen "El Tigre» (Tiger) og besøkjer deretter den lokale marknaden der ein kan kjøpe handverk, smykker og skinnvarer. Retur med buss til Buenos Aires om ettermiddagen.
(F, L)
 
Søndag 16.2 - Båttur til Uruguay; Colonia del Sacramento
I dag dreg vi ut i båt til Uruguay. Vi skal besøkje den gamle kolonibyen Colonia del Sacramento (oppført på UNESCO si verdsarvliste). Vi kryssar Rio de la Plata, ei av verdas breiaste elver som dannar grensa mellom Argentina og Uruguay. Colonia del Sacramento er ein innbydande by grunnlagt av portugisarane med ein arkitektur som er ei blanding av portugisiske, spanske og post-koloniale stilartar. Vi vandrar i byen og ser blant anna på den vakre, gamle, byporten, festninga San Miguel og vi går opp til fyret Faro de Colonia del Sacramento og ser ut over byen, elva La Plata og Buenos Aires i det fjerne. Vi skal besøkje to vingardar/vinbodegaer i Carmelo-området og får ein god lunsj på beste Uruguay-maner. 
Om kvelden vert det felles middag på ein hyggeleg restaurant i nærleiken av hotellet.
(F, L)
 
Mandag 17.2 - Buenos Aires
Denne dagen har ein høve til å utforske Buenos Aires på eiga hand. I løpet av turen har du sikkert opplevd at du ynskjer å komme attende og ha meir tid til å utforske, enten det no er marknader, shopping, museum, kunstutstillingar eller koselege kafestrøk. Om kvelden vert det avskjedsmiddag på ein hyggeleg restaurant i nærleiken av hotellet, der gruppa får eige rom og vi får høve til å fortelje historier og mimre om opplevingane på turen.
(F, M)
 
Tirsdag 18.2 - Heimreise
Dette er dagen for heimturen. Vi reiser frå hotellet om morgonen,  og avreise til Oslo via London frå flyplassen i Buenos Aires.  
Ankomst Oslo dagen etterpå, onsdag 19.02.
(F)
 
Teiknforklaring for måltid inkludert i prisen:
(F) Frukost
(L) Lunsj
(M) Middag