Skip to main content

Irland og Nord-Irland med Dag Lindebjerg

3. - 10. juni 2022.

Velkomen til ein spennande rundtur på den grøne øya saman med TV-profilen og Vesterled-entusiasten Dag Lindebjerg. Han er journalist frå Bergen og er kjend som sportskommentator i NRK. I tillegg har han i mange år vore programleiar både i radio og tv for fleire ulike seriar. Etter mange titals turar til Irland frå 80-talet og utover, har Dag Lindebjerg eit stort hjarta for denne grøne «juvelen». Dei siste åra har han gledd seg over å vere reiseleiar og guide for fleire grupper til mange av øyane Vesterled. No kan det vere din tur? Med sin engasjerande formidlarstil deler Dag raust av sine kunnskapar om geografien, historia og folket.

På turen til Irland blir du møtt av frodige dalar, storslegne slott, pittoreske landsbyar, stille innsjøar og ein vakker kyst. Vi reiser til Dublin, Belfast, Derry og Galway, og vi får sjå både store attraksjonar som Book of Kells, Guinness-bryggeriet, Old Bushmills Distillery og Titanic-museet, i tillegg til mindre kjende stader på den irske landsbygda. Musikken har ein sterk plass i den irske folkesjela, og vi får med oss både konsert i Dublin og irsk tradisjonsmusikk på dei mange små, koselege pubane i Galway. Mange måltid er inkluderte i turprisen,
så her får du mykje for pengane!

 

 

Søk

Dagsprogram

 • Atterhald om endringar

  Teiknforklaring for måltid inkludert i prisen:
  (F) Frukost
  (L) Lunsj
  (M) Middag

 • Dag 1: Fredag 3. juni - Velkommen til Dublin

  Avreise med fly både frå Oslo og Bergen til Dublin. På flyplassen ventar bussen på oss, og vil køyre oss inn til hotellet. Det første døgnet skal vi vere i Dublin. Byen er sjarmerande og kjend for kultur og spesielt litteratur med berømte forfattarar som Oscar Wilde, Samuel Beckett, W.B. Yeats og James Joyce.

  Vi startar opplegget vårt med ein sightseeingtur i bysentrum der vi blant anna besøkjer O’Connell Street, Dublin sin Champs-Élysées, parlamentet Leinster House og vakre Phoenix Park, som er ein av Europas største byparkar. Her finn vi også bustaden til den irske presidenten. Vi får sjå Dublin Castle, Trinity College og mange fleire kjende irske landemerke. Det vert tid for lunsj før vi besøkjer det verdskjende Guinness-bryggeriet (mot tillegg). Ein del av dei gamle bryggerihusa frå 1902 er gjort om til besøkssenter, og her får vi lære om bryggeriet si historie og om sjølve bryggjeprosessen. Etterpå får vi sjølvsagt smake på det karakteristiske mørke ølet, som er kjent over heile verda. Dei som ikkje er med på Guinness bryggeriet, har denne tida på eiga hand i området ved bryggeriet.

  Om kvelden blir det velkomstmøte og fellesmiddag på hotellet vårt i utkanten av Dublin.
  (M)

 • Dag 2: Laurdag 4. juni - Mot Nord-Irland

  Etter ein stor og god irsk frukost forlèt vi Dublin og set kurs for Nord-Irland. På veg nordover får vi oppleve det grøne bølgjande landskapet som Irland er så kjent for, og som lokkar til seg turistar frå heile verda. Dag Lindebjerg vil også fortelje historier og guide oss lang køyreruta. Denne dagen skal vi få sjå nokre av dei mest kjende minnesmerka frå tidleg irsk historie, som også har vore viktige symbol for irane under frigjeringa frå England.

  Vi stoppar først på Hill of Tara. På denne åsen låg kongsgarden til dei gamle keltarane, og han vart rekna som hovudsetet til kongane heilt fram til 1100-talet. Her har ein funne ei bygdeborg, fleire gravstader, eit fort, ein festsal og ein bautastein der keltarane sine kongar etter segna vart krona. Under det irske opprøret i 1798 danna medlemmer av United Irishmen ein leir på åsen, men britiske troppar gjekk til åtak og slo dei 26. mai 1798. Hugs å ha nok klede for å opphalde dykk ei stund utandørs og elles gode sko.

  Bussen tek oss så vidare nordover inn i Nord-Irland og til den vesle småbyen Armagh (14 000 innbyggjarar), som gjennom historia har vore den kyrkjelege hovudstaden for heile øya. Byen har eit koseleg sentrum som det er lett å finne fram i, og byen er kjend for heile to storslegne katedralar. Vi skal besøkje Monasterboice, dei historiske ruinane av ein tidleg kristen busetnad i det irske grevskapet Louth. Det vart grunnlagt på slutten av 400-tallet av Sankt Buite, som døydde i 521. Monasterboice var sentrum for kristendom og lærdom fram til år 1142, då klosteret Mellifont Abbey vart grunnlagt i nærleiken. Dette var det første cistercianske klosteret i Irland, grunnlagt av St Malachy av Armagh.

  Vi dreg så til hotellet vårt. Etter innsjekking og litt avslapping på rommet blir det fellesmiddag på hotellet.
  (F, M)

 • Dag 3: Søndag 5. juni - Belfast

  Etter den solide irske frukosten tek bussen oss til Belfast og ein guida rundtur i byen. Her skal vi få sjå dei mest kjende attraksjonane i den nord-irske hovudstaden. Turen går først til Queen’s University, Custom House Square og Crumlin Road fengselet. Vi besøkjer så City Hall, Belfast Castle og ser parlamentsbygningane. På avstand får vi også med oss dei gigantiske heisekranane Samson og Goliat som ruver i horisonten, og vi dreg gjennom bydelane Cathedral Quarter og Queen’s Quarter.

  Den historiske konflikten mellom katolikkane/nasjonalistane og protestantane/lojalistane i Nord-Irland kjenner vi alle til. Det som kjenneteiknar denne konflikten, er at det som i første rekkje var ein politisk strid om nasjonalitet, har sterke religiøse undertonar. Før vi passerer «Fredsmuren», som framleis skil dei katolske og protestantiske arbeidarklassestrøka Falls og Shankill frå ein annan, kikkar vi på dei berømte veggmåleria frå The Troubles, som skildrar den dramatiske historia med gatekampar der.

  Turen går vidare til det fantastiske opplevingssenteret, Titanic Belfast (mot tillegg). Det verdskjende skipet vart bygt her i Belfast, og på opplevingssenteret med ni etasjar får vi ei sterk oppleving av skipet og den lagnadstunge overfarten til Amerika. Heile interiøret med salongar og ballsalar er rekonstruerte i full storleik, så her får ein kjensla av å vere med på overfarten for over 100 år sidan. Vi får også gå gjennom dei same portane som passasjerane gjekk gjennom den gongen og elles sjå mange andre gjenstandar frå skipet.

  For dei som ikkje deltek på Titanic senteret, vert det tid på eiga hand i Belfast.

  Bussen vår tek oss tilbake til hotellet vårt i Armagh der det blir fellesmiddag.
  (F, M)

 • Dag 4: Måndag 6. juni - Whiskey og Antrim-kysten

  Etter ein god irsk frukost køyrer bussen oss oppover mot Derry heilt nord i Nord-Irland. Vi startar med eit besøk til whiskey-produsenten Old Bushmill’s Distillery, som er den eldste i Irland. Destilleriet ligg fint til i den vesle bygda Bushmill med berre 1500 innbyggjarar. Vi får sjå heile prosessen frå kjeldevatn og korn til dei tre brenningane som skal til før whiskyen blir lagra i eiketønner. Vinmonopolet omtalar Bushmill’s whiskey slik: Fyldige og fruktige aromaer med smak av tørka frukt og eit hint av krydder. Her er det godt høve til å kjøpe med seg ei flaske frå utsalet etter omvisinga.

  Vi skal så vidare til Giant's Causeway, eit område på Antrim-kysten med sekskanta basaltsøyler. Dette er den einaste staden i Nord-Irland på Unesco si verdsarvliste, og det er eit svært vakkert område. Fenomenet er eit resultat av eit underjordisk vulkanutbrot for 60 millionar år sidan. Utbrotet strekte seg nordover til Skottland, der ein finn att liknande formasjonar på øya Staffa. I følgje irske segner er steinsøylene laga av ei irsk kjempe som ville byggje ei bru til Skottland for å slåst mot kjempa som rådde over Skottland.

  Bussen tek oss så vidare til Derry, der vi skal overnatte. Fellesmiddag på hotellet.

  Derry er den nest største byen i Nord-Irland med 88 000 innbyggjarar, og den ligg rett ved grensa til Irland. Her finst det fleire pubar med tradisjonell irsk folkemusikk, så dei som vil, kan vere med reiseleiarane på ein av desse.
  (F, M)

 • Dag 5: Tysdag 7. juni - Derry og Glenveagh Castle

  Vi startar dagen med ein vandretur på bymurane i Derry, dei einaste historiske bymurane i Irland og Nord-Irland som framleis er intakte. Desse murane vart bygde på 1600-talet og går ca. 1,5 kilometer rundt gamlebyen. Her får vi eit godt oversyn over denne vakre byen, der dei fleste gatene og husa skriv seg frå renessansen.

  Denne dagen skal vi på dagstur inn i Irland før vi returnerer til hotellet vårt i Derry. Bussen tek oss først med til byen Letterkenny og bukta Drongawn Lough som er det nærmaste i Irland som liknar på ein norsk fjord. Vi køyrer vidare til Glenveagh National Park, der vi skal stoppe ved storslegne Glenveagh Castle. Her får vi eit glimt av overklasselivet på 17-1800-talet. Under omvisinga i hovudhuset kan vi drøyme oss tilbake til ei tid og eit samfunn som frå TV-serien Downton Abbey. Rundt slottet ligg det ein nydeleg hage med ein eigen rådyrflokk, så her kan vi rusle rundt og sjå etter dei elegante dyra. Slottet har vore ein populær destinasjon også i førre hundreåret, og Hollywood-stjerner som Marilyn Monroe, Clark Gable, Charlie Chaplin og Greta Garbo har budd her.

  Vi returnerer til hotellet vårt i Derry, og etter ein god kvil på rommet møtest vi i restauranten til middag.
  (F, M)

 • Dag 6: Onsdag 8. juni - Sørover til Galway

  Etter ein god frukost går turen sørover langs den røffe vestkysten til Galway. Vi besøkjer først Belleek China Factory grunnlagd i 1857. På midten av 1800-talet oppdaga ein at jorda og leira i området hadde perfekt samansetning av mineral for å lage førsteklasses porselen, og ein fekk inn engelske ekspertar for å starte fabrikken. Porselen frå Bellek er kjent for å ha ein spesiell perleglans, og dei eksporterte servise og anna til heile det britiske imperiet. Dei har også vore leverandør til det britiske kongehuset. Vi får omvising i dei gamle produksjonslokala, får lære om korleis dei laga porselenet og om historia til fabrikken. Etterpå kan vi ta ein kopp te i det tradisjonelle tehuset, der alt servise sjølvsagt er laga på fabrikken. Her er det også mogeleg å kjøpe porselen som er produsert på fabrikken.

  Turen går så vidare til det nasjonale folkemuseet, National Museum of Country Life i Turlough, nær byen Castlebar. Her får vi oppleve og lære mykje om livet til irane på landsbygda frå den store irske hungersnauda rundt 1850 og heilt fram til 1950-talet. Dette er eit museum med mykje interessant å sjå både innan- og utandørs, og vi gir oss god tid her. Museet har vunne prisar for den gode heimelaga irske maten sin, så her kan vi kjøpe eit ekte irsk måltid.

  Vi dreg så sørover til Galway, og Dag Lindebjerg fortel meir om Irlands historie og folkeliv på bussen. Galway er Irlands fjerde største by og har i fleire hundreår vore ein viktig handelsby. I mellomalderen vart byen styrt av eit oligarki av fjorten handelsfamiliar (12 av normannisk opphav og to av irsk opphav). Desse vart kalla «stammene av Galway». Byen var på den tida den største irske hamna som dreiv handel med Spania og Frankrike. Christopher Columbus vitja byen, truleg på veg til Island eller Færøyane. Medan han var i Galway, skreiv han i margen i ei av bøkene sine at han hadde funne prov på land bortanfor Atlanterhavet.

  Galway er også spesielt kjend for tradisjonell irsk musikk. Her er fleire skular og lærestader som lærer nye generasjonar irsk folkemusikk, og på pubane i byen finn vi irsk musikk overalt. Mange vil nok «ut på livet» denne kvelden. Pubane The Crane Bar på Sea Road, Tigh Neachtáin på Quay Street og Róisín Dubh på Dominic Street er kjende for å ha noko av den beste irske livemusikken i heile landet. Fellesmiddag på hotellet.
  (F, M)

 • Dag 7: Torsdag 9. juni - Trinity College med utrulege Book of Kells

  Etter frukost tek bussen oss mot aust igjen, tvers over øya til Dublin. Der skal vi oppleve ein av landet sine største attraksjonar, verdskjende Trinity College med utrulege Book of Kells. Denne boka er ei bibelhandskrift frå 800-talet med svært vakre, ornamenterte illustrasjonar av menneske, dyr og plantar. Boka er skriven på kalveskinnspergament, og denne irske nasjonalskatten er ein av dei viktigaste kjeldene våre til keltisk kunst. Arbeidet med boka starta på 800-talet av munkar i Iona, men etter vikingåtak mot klosteret vart boka flytta til Kells.

  Etter museumsbesøket køyrer bussen oss til eit av restaurantstrøka i Dublin der vi tek oss god tid til lunsj på eiga hand. Om ettermiddagen blir det tid til å handle litt, eller kanskje få med seg eit museum eller ei kunstutstilling. Vi kan anbefale The Little Museum of Dublin for dei historieinteresserte, eller Dublin’s Writers Museum for dei som er glade i litteratur. Eller ein kan kose seg med ein kaffikopp på ein av dei mange utekaféane eller ein øl på ein typisk irsk pub.

  Eitt av høgdepunkta for mange kjem nok denne kvelden med avskjedsmiddag, irsk folkemusikk med riverdance og anna tradisjonell dans på The Merry Ploughboys. Denne musikkpuben er eigd av musikarane og dansarane, og den har vore ein institusjon for irsk folkemusikk i fleire tiår. Her kosar vi oss utover kvelden og nyt den gode musikken.
  (F, M)

 • Dag 8: Fredag 10. juni - Heimreise

  Dette er den siste morgonen i vakre Irland. Vi startar med frukost før vi dreg frå hotellet til flyplassen i Dublin. Fly til Oslo og Bergen.
  (F)

Kontakt oss
Våre telefontider er 09.00 til 12.00 og 13.00 til 14.00.
Adresse:
Fotefar Temareiser AS
Sognefjordvegen 40
6863 Leikanger
 • RGF Logo